MYSAK


SBCH SLCH SUCH KORAD LP

Salltorps Mysak 
Belgisk Vallhund/Tervueren

961103-070319


"One in a million" sa en nära vän om Mysak och det kan nog vara sant.
En underbar hund med en mentalitet och arbetskapacitet utöver det vanliga. Mentaltestades med full poäng på nästan allt utom skärpan (aggressiviteten). Korad 278/300p.


Under de 10 åren vi hade tillsammans såg jag honom aldrig sluta arbeta om han hade fått ett uppdrag, han var en evighetsmaskin samtidigt som han hade en fantastisk förmåga att koppla av. 


Mysak var en duktig spårhund, han var brukschampion i spårgrenen och tränade både sök och rapport med stor framgång. Han fick ihop 13 CERT och tävlade SM i spår.


Det var dock i lydnad hans största framgång kom. Lydnadschampion som 1,5 åring och inkvalad till 5 lydnads-SM, 5 år i rad.

"Årets bästa belgare" blev han 7 år i rad och under de åren låg han bland de 10 bästa lydnadshundarna på listan "Årets bästa lydnadshund" (alla raser) med en topp 2003 då han blev "Årets bästa lydnadshund" (alla raser) med en snittpoäng på 316,10p på 5 tävlingar (av 320p).


Han tävlade 2 VM i lydnad med Sveriges lydnadslandslag. Dortmund -03 och Amsterdam -02 där han tillsammans med landslaget tog VM-guld i lag (se bilden ovan).


Förutom sina arbetsmeriter hade Mysak en bra exteriör och blev utställningschampion och vann bl.a championklassen och fick CACIB på "Stora Stockholm" 2002.


I februari 2006 drabbades Mysak av en stroke, en propp i lillhjärnan. Balans, koordination och närminne försämrades. När han var som sämst kunde han inte gå och att ta sig genom ett dörrhål gick inte utan hjälp.
En tuff rahabilitering påbörjades, men med envishet och slit lyckades vi med bedriften att få tillbaka förmågorna.
Så pass att han i juni, 4 månader efter att ha drabbats av stroke och inte kunnat gå, kunde delta på lydnads-SM och inte bara delta utan även ta sig till final, och det som 10-åring!

Det SM:et hade vi lite problem att ta oss genom veterinärbesiktningen då veterinären kände en knöl på halsen.

Jag förstår nu i efterhand att Mysak redan då var sjuk i lymfcancer, den cancer som i mars               (9 månader efter SM-finalen) gjorde att jag var tvungen att låta honom somna in på sin favoritfäll i köket.

Under sitt liv fick Mysak 3 valpkullar, en i Finland, en i Norge och en i Sverige. Många fina och framgångsrika valpar som gör att hans goda gener lever vidare.